Mannen aan 't Fornuis - November 2017
Mannen aan 't Fornuis

November 2017

Voor 4 personen
Hachis parmentier

Ingrediënten:
50g + 250g geraspte Emmentaler, 5 stronkjes prei, 10 aardappelen, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 600g gemengd gehakt, boter, 75 cl melk, bloem, peper, zout, nootmuskaat, kerriepoeder

Bereiding:

  • De groenten en het vlees
    Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Snijd het donkergroen van de prei en spoel de stronken grondig onder stromend water. Snijd de prei in dikke ringen. Smelt een klont boter in de kom en stoof de prei. Kruid met tijm, laurier, peper en zout en doe er een bodempje water bij. Laat braiseren op een zacht vuur onder deksel tot de prei zacht is. Smelt een klont boter in een pan. Breek het gehakt met een vork in stukken en bak het goudbruin in de boter. Kruid bij naar smaak met peper, een snuifje zout en kerriepoeder.
  • De kaassaus
    Smelt 30g boter in een kom en roer er de bloem door. Laat de roux even opdrogen tot het een beetje naar koekjes ruikt. Giet de melk bij de roux en roer tot een gladde, niet te dikke saus. Roer de kaas door de saus en kruid met peter, zout, nootmuskaat.
  • Afwerken en serveren
    Snijd de aardappelen in schijfjes en leg ze dakpansgewijs op de bodem van een beboterde ovenschaal. Leg nu een laag prei op de aardappelschijfjes. Schep het gehakt zonder braadvet over de laag prei. Herhaal bovenstaande stappen. Giet de kaassaus over het geheel en werk af met wat geraspte kaas. Bak 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven aan 200° of tot de bovenkant goudbruin is. Eventueel 5 min onder de grill voor een knapperige goudbruine korst. Verdeel over de borden.

Bijpassend bier: Hoppus

Foto schotel Hachis parmentier. Foto schotel Hachis parmentier met uitgeschept deel.


Chocolademousse

Ingrediënten:
4 eiwitten, 4 kleine eetlepels suiker, 80g chocolade in stukken), cacaopoeder

Bereiding:
Doe de 4 eiwitten in een ontvette kom. Klop ze samen met de suiker op tot een stevig eiwitschuim. Smelt de chocolade au bain-marie en meng deze in 2 keer bij het eiwitschuim tot je een homogeen mengsel krijgt. Verdeel over glaasje, bestrooi met cacaopoeder en laat minstens een uurtje opstijven in de koelkast.