Mannen aan 't Fornuis - Januari 2014
Mannen aan 't Fornuis

Januari 2014

Voor 10 personen
Gegrilde sintjacobsoesters

Ingrediënten:
30 sintjacobsoesters; 1 rolletje @ 125g kruidenboter; peper; zout; 1 venkelknol; olijfolie; citroensap

Bereiding:
Snijd de sintjacobsoesters in tweeën, wrijf in met olie, peper en zout en bak op de hete grill. Snijd de venkel heel dun met de mandoline en koel in ijswater. Laat uitlekken. Kruid met peper en zout en warm op in een pan met olijfolie en citroensap. Leg een hoopje op een bord, schik er de sintjacobsoesters rond en leg een plakje kruidenboter op de venkel.


Kalfsoesters met rivierkreeftjes of langoustines

Ingrediënten:
10 kalfsoesters @ 150 g; 30 rivierkreeftjes of langoustines; 20 cl witte wijn; 1 borrelglaasje cognac; 200 g sjalotten; sap van 1 citroen; 200 g boter; peper; zout; 20cl room; blanke fond; veldsla; 1 kg aardappelen

Bereiding:
Snipper de sjalotten fijn en fruit aan in wat boter. Voeg de rivierkreeftjes of langoustines toe en flambeer met de cognac. Overgiet met wijn en laat garen (kort!). Kruid de kalfsoesters met peper en zout en bak in boter. Houd warm. Deglaceer de pan met wat kalfsfond en de bouillon van de rivierkreeftjes of langoustines. Laat tot de helft inkoken. Voeg de room toe en laat nog eens tot de helft inkoken. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Kook de aardappelen gaar in de pel. Dien op met veldsla.