Mannen aan 't Fornuis - December 2013
Mannen aan 't Fornuis

December 2013

Voor 10 personen
Seizoensoep

Ingrediënten:
1 kg pompoen; 250 g pastinaak; 1 wortel; 1 ui; 1 prei; 3 l water; 50 g boter; 75 g blanke fond; tijm; peper; zout; 20 cl room; 10 okkernoten

Bereiding:
Alle groenten schoonmaken en grof snijden. De boter in een soepketel smelten en er de groenten 10 minuten in stoven. Water toevoegen, kruiden met tijm, peper en zout. Aan de kook brengen en er de fond onder mengen. Gedurende 40 minuten zachtjes koken. Mixen. Voor het opdienen versieren met een lepel room en een grof gehakte okkernoot.


Paddenstoelensoufflé

Ingrediënten:
1 l melk; 6 eieren; peper; zout; boter; 500 g paddenstoelen; 150 g boter; 150 g bloem

Bereiding:
Snijd de schoongemaakte paddenstoelen klein en stoof gaar in boter. Laat goed uitlekken en houd het stoofvocht bij. Maak een bechamel van boter, bloem, stoofvocht en melk. Laat tot lauw afkoelen en meng er de dooiers en de paddenstoelen onder. Kruid met peper en zout. Doe een snuf zout bij de eiwitten en klop stijf. Vouw onder het mengsel. Vet een soufflévorm of –potjes in en vul ze voor 2/3 met het mengsel. Bak 30 min bij 225°C.


Aardappelmuffins

Ingrediënten:
1 kg aardappelen, 20 cl melk; 4 eieren; 150 g zelfrijzende bloem; 1 potje fijngehakte bieslook; nootmuskaat; 100 g boter; peper; zout; muffinvorm

Bereiding:
Schil en kook de aardappelen. Pureer met boter, melk, eieren en bloem. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Meng er de bieslook onder. Vet de muffinvormen in en verdeel er het mengsel over. Bak 20 min bij 180°C. Garneer met extra bieslook.


Gebakken fazantenborstfilet

Ingrediënten:
10 fazantenborstfilets à 150 g; boter; peper; zout; ½ l wildfond

Bereiding:
Kruid de filets met peper en zout en bak gaar in de boter. Houd warm en deglaceer de pan met de fond. Dien op met aardappelmuffins en paddenstoelensoufflé.