Mannen aan 't Fornuis - Februari 2013
Mannen aan 't Fornuis

Februari 2013

Voor 12 personen
Kikkererwtensoep met eekhoorntjesbrood

Ingrediënten:
3 bokaals kikkererwten, uitgelekt; 2 teentjes look; 150 g wortelen; 2 stengels bleekselder; 1 pot (80 g) gedroogd eekhoorntjesbrood; 1 blik à 800 g gepelde tomatenblokjes; ½ kl rozemarijn; ½ kl tijm; ½ kl oregano; 5 cl olijfolie; 3 l kippenbouillon; 1 blikje à 70 g tomatenpuree; peper; zout

Bereiding:
Pel de look en hak fijn. Maak de selder en wortelen schoon en snijd in heel kleine blokjes. Week de paddenstoelen ½ uur in lauw water, giet af en snijd de grotere stukken kleiner. Fruit look, wortel en selder in de olie. Voeg na 2 minuten de paddenstoelen toe en laat het vocht verdampen. Voeg de kruiden en tomaten toe en bak kort mee. Roer er de tomatenpuree onder en bevochtig met de bouillon. Laat de kikkererwten uitlekken, spoel even onder de kraan en voeg bij de soep. Laat ½ pruttelen en breng op smaak.


Lam in rode wijn

Ingrediënten:
2,4 kg lamsvlees; peper; zout; olijfolie; ½ kg kleine uien; 9 teentjes look; ½ kl rozemarijn; 4 blaadjes laurier; 250 g rozijnen; 1 fles rode wijn; 2 kg aardappelen; 1 l volle room; nootmuskaat; 300 g gemalen gruyère

Bereiding:
Snijd het lamsvlees in blokjes van 4 cm. Bestrooi met peper en zout. Bruin in olijfolie en laat daarna op laag vuur onder deksel ½ uur stoven in eigen vocht. Pel de uien en 6 teentjes look. Voeg met laurier, rozemarijn en rozijnen toe aan het vlees en bevochtig met de wijn. Laat nog ¾ uur stoven tot het vlees zacht is. Pers de resterende teentjes look en breng met de room aan de kook. Let op voor overkoken! Schil en was de aardappelen. Snijd met de mandoline in dunne plakjes en leg dakpansgewijs en een ovenschotel. Bestrooi met peper, zout en nootmuskaat en giet er de room over. Bestrooi met de kaas. Plaats 1 uur in de oven bij 200°C.


Cantucini

Ingrediënten:
150 g hele amandelen; 1 sinaasappel; 2 eieren; 3 eierdooiers; 200 g suiker; 400 g bloem; 1 zakje bakpoeder; snufje zout; bakpapier; 1 ei

Bereiding:
Verdeel de amandelen over een bakblik en rooster 10 minuten bij 180°C. Laat afkoelen. Rasp de sinaasappelschil. Klop de 2 eieren en de eierdooiers, de suiker en de sinaasappelrasp schuimig. Meng bloem, bakpoeder en zout ondereen en meng onder het eiermengsel. Kneed er de amandelen onder. Vorm rollen van 3,5 cm diameter van het deeg. Bekleed een bakblik met bakpapier, leg er de rollen op en druk plat tot 2 cm hoog en 5 cm breed. Klop het aparte ei los en bestrijk er de rollen mee. Bak 20 minuten bij 180°C. Laat 10 minuten afkoelen en snijd in plakjes van 1 cm. Leg weer op het blik op de snijkanten en laat nog een tiental minuten bakken tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen. Kan bewaren in een afgesloten koekendoos. Dit traditionele Toscaanse koekje wordt normaal opgediend met Vin Santo.