Mannen aan 't Fornuis - April 2012
Mannen aan 't Fornuis

April 2012

Voor 13 personen
Creoolse scampi

Ingrediënten:
1 kg scampi; 1 verse ananas; 200 g cashewnoten; 1 doosje kerstomaatjes; 2 grote groene paprika’s; ½ fles droge witte wijn; 1 bouillonblokje (groenten of kip); 3 el olijfolie; saffraan; cayennepeper; zout


Pel de scampi, verwijder het darmkanaal en snijd in vlinders. Schil de ananas, verwijder de kern en snijd in blokjes. Maak de paprika’s schoon en snijd in blokjes. Breng water aan de kook en neem van het vuur. Los er het bouillonblokje in op en doe er dan de saffraan bij. Zet opzij. Bak de cashewnoten en de paprikablokjes in wat olijfolie tot de noten lichtbruin zijn. Voeg er dan de wijn aan toe en laat tot de helft inkoken op hoog vuur. Voeg er de ananas end e bouillon aan toe en laat weer tot de helft inkoken. Bak ondertussen de scampi in olijfolie. Voeg dan samen met de kerstomaatjes bij de saus. Laat kort opkoken en breng op smaak met cayennepeper en zout. Opdienen in een diep bord en met stokbrood.


Lamskoteletten met Indische groentencurry

Ingrediënten:
1 dubbele of 2 enkele lamskoteletten pp; 4 uien; olie; 2 el korianderzaad; 2 kruidnagels; 10 peperkorrels; 1 pijpje kaneel; 1 kl mosterdzaad; 1 kl komijnzaad; ½ kl nigella; ½ kl kurkuma; 1 kaneelblad; 200 g gemengde groenten in blokjes pp (wortelen, aardappelen, zoete aardappelen, boontjes, …); sap van 3 limoenen; peper; zout; 3 sjalotten; 3 tenen look; 1 blikje van 140g tomatenpuree;2 rode chilipepers; 3 el honing; 50 g basmatirijst pp

Bereiding:
Snipper de sjalotten en look en stoof glazig in een weinig olie. Voeg de tomatenpuree toe, meng goed en laat 2 minuten verder bakken. Voeg een gesnipperde chilipeper, de honing, het sap van 2 limoenen en ½ l water toe en laat indikken op middelhoog vuur. Smeer hiermee de koteletten in en bak in een grillpan met wat olijfolie.
Snipper de uien. Doe wat olie in een pan en bak er het 2de gesnipperde chilipepertje in, samen met het korianderzaad. Voeg na 3 minuten de kruidnagels, peperkorrels en kaneel toe en bak nog 3 minuten. Voeg mosterdzaad, komijn, nigella en kurkuma toe. Voeg na 1 minuut het kaneelblad en de gesnipperde uien toe en laat 20 minuten stoven. Doe er ½ l water bij en roer goed om. Voeg hieraan de wortelen toe, 5 minuten later de gewone en de zoete aardappelen en na nog eens 5 minuten de kleiner gesneden boontjes. Laat 20 minuten koken en breng op smaak met limoensap en zout. Dien op met basmatirijst.


Brownies

Ingrediënten:
135 g boter; 5 eieren; 435 g suiker; 300 g donkere chocolade; 200 g bloem; 1,5 kl bakpoeder; 135 g pecannoten; vanille-essence; zout; boter om in te vetten

Bereiding:
Doe de boter en de chocolade samen in een pan en laat smelten op een heel zacht vuurtje. Meng goed. Klop de eieren, de suiker, een snufje zout en enkele druppels vanille-essence los en voeg bij de chocolade. Zeef er de bloem en het bakpoeder bij en meng goed. Hak de noten grof en meng erbij. Giet in een beboterd, rechthoekig bakblik en bak 25 minuten bij 180°C. Laat 10 minuten rusten, ontvorm en snijd in vierkante stukken.