Mannen aan 't Fornuis - November 2011
Mannen aan 't Fornuis

November 2011

Voor 12 personen
Bloemkoolquiche

1 bloemkool; 1 vel bladerdeeg; 1 taartvorm 30 cm; boter; 250 g geraspte emmentaler of gruyère; 6 eieren; 30 cl room; peper; zout; 1 kl kerriepoeder

Kook de schoongemaakte bloemkoolroosjes beetgaar. Vet de taartvorm in en leg er het bladerdeeg in. Verdeel de bloemkool erover. Klop de eieren los met de kerrie, de room en de helft van de kaas. Schenk bij de bloemkool. Strooi er de rest van de kaas over en bak 30 minuten à 200°C.


Reemedaillon met fruit en groenten

1 reemedaillon à 150 g per persoon; 1 appel per persoon; 1 glas witte porto; 100 g suiker; 1 kg pastinaak; 1,3 l room; nootmuskaat; 80 cl wildfond; 20 cl rode wijn; peper, amandelschilfers; 1 kg aardappelen; 150 g boter

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukken. Kook met de porto en de suiker tot moes. Schil de pastinaken, snijd in stukken en kook gaar in 1 l room (let op voor overkoken!). Giet de room af in een recipiënt en pureer de pastinaak. Voeg indien nodig wat van de opgevangen room toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Kook voor de saus de fond met de wijn in tot 20 cl. Voeg 20 cl room toe en kook in tot sausdikte. Breng op smaak. Maak een aardappelmousseline met gepureerde aardappelen, 10 cl room en 100 g boter en meng er wat amandelschilfers door. Kruid het vlees en bak het rosé in een pan met boter.


Cassonadewafels

Eieren formaat M: 3 eieren, 200 g boter, 275 g cassonade (kinnekessuiker), 400 g bloem, mespuntje kaneel

Eieren formaat L: 3 eieren, 250 g boter, 340 g cassonade, 500 g bloem, mespunt kaneel

Boter, suiker en kaneel mengen. Er een voor een de eieren onder verwerken. Daarna de bloem er in 2 keer bijvoegen en mengen tot mooi homogeen. Laten rusten (onder vershoudfolie) op een koele plaats (liefst twee uur). Met het deeg bolletjes van ongeveer 40 gram rollen. Bakken in een wafelijzer. Invetten hoeft normaal gezien niet, het deeg is vet genoeg. Laten afkoelen op een rooster.
De wafels kun je enkele weken bewaren in een koekendoos (maar dan moet je 10 keer de opgegeven hoeveelheden gebruiken J)