Mannen aan 't Fornuis - September 2011
Mannen aan 't Fornuis

September 2011

Voor 12 personen
Soep met zomergroenten

2 aubergines in blokjes; 10 cl olijfolie; 3 stengels bleekselder, fijngehakt; 3 wortelen in plakjes; 1 kg pruimtomaten in blokjes; 6 rode paprika’s in blokjes; 1 kg aardappelen in blokjes; 4 grote uien in dikke ringen; peper; zout

Doe de aubergineblokjes in een kom, strooi er zout over en laat een kwartiertje trekken. Giet af en knijp er het water uit. Spoel onder de kraan. Doe de helft van de olijfolie in een soeppot en fruit er de selder, wortel, ui en paprika in. Voeg daarna de overige ingrediënten toe samen met 4 liter water en laat 40 minuten koken. Breng op smaak met peper en zout en dien heet op.


Gebraad met tian van courgettes met groene groenten

200 gram gebraad per persoon; 6 courgettes; olijfolie; 300 gram gezouten spek in blokjes; 3 grote uien; 800 g spinazie; 1 potje zurkel; 1/2 bosje peterselie; 1/2 bolletje look; 200 g Parmezaanse kaas; 6 eieren; peper; zout; 100 gram boter

Rasp de courgettes met een middelmaat rasp en laat wat uitlekken. Kook de spinazie, laat uitlekken en hak fijn. Bak het spek in wat olie tot het krokant is. Snipper de uien en voeg bij het spek. Fruit tot goudgeel. Hak de peterselie samen met de look. Meng nu alle ingrediënten met de helft van de geraspte kaas. Doe in een ingevette ovenschotel en strooi er de rest van de geraspte kaas over. Besprenkel met wat olijfolie en bak 1 uur à 175°C. Braad ondertussen het vlees in boter, laat 15 minuten rusten en snijd in plakken. Dien op met de tian.


Oliebollen met citroen

150 g boter; 600 g bloem; 75 g griessuiker; 6 eieren; 9 cl rum; zeste van 2 onbehandelde citroenen; frituurolie; bloemsuiker; zout

Klaar de boter: zachtjes laten smelten, afschuimen en daarna voorzichtig afgieten zodat alleen het zuivere vet overblijft. Voeg hieraan de gezeefde bloem, griessuiker, eieren, rum, zeste en een snufje zout toe en meng alles goed door elkaar. Rol balletjes van 2 à 3 cm. Verhit de olie en frituur er de balletjes in. Laat uitlekken en bestrooi voor het opdienen met bloemsuiker.