Mannen aan 't Fornuis

Juni 2010

Voor 12 personen
Spiesje van tomaten en ham

2 sneden gekookte ham à 1,5 cm; 12 sneden gerookt spek; 6 kerstomaatjes; 3 el olijfolie; 1 kl Provençaalse kruiden; peper

De sneden ham elk in 12 kubusjes met ribbe 1,5 cm snijden. De olie en de kruiden mengen en er de hamblokjes 1 uur in laten marineren. Het spek in de lengte halveren en er de hamblokjes in rollen. De tomaatjes halveren. Op een spiesje telkens 2 hamrolletjes en 1/2 kerstomaatje steken. 3 minuten grillen.


Bierbroodjes met kaas

2 flesjes abdijbier; 120 g suiker; 1 stokbrood; 200 g brie

Kook het bier met de suiker tot stroop. Snijd het stokbrood in rechte plakjes en rooster op de grill. Smeer er de bierstroop op en beleg met kaas. Laat de kaas smelten en serveer onmiddellijk.


Gekruide zalmfilets

12 x 100 g zalmfilet met vel; enkele korianderbolletjes; 1/2 koffielepel paprika; 1 kl rozemarijn; snuifje pilipili; zwarte peper; zout; olijfolie

Plet de koriander en meng met de overige kruiden door de olijfolie. Strijk hiermee de zalm in. Laat een uurtje marineren. Bak eerst op de velkant 2/3 gaar en daarna aan de andere kant.


Biefstuk met notenpesto

12 dunne (2 mm) plakjes biefstuk; 3 gele paprika's; 2 grote uien; 200 g hazelnoten; 2 el sojasaus; 2 teentjes look; 2 potjes verse basilicum; olijfolie

Doe noten, sojasaus, look en basilicumblaadjes in een blender en mix tot pasta. Smeer op het vlees en rol op. Haal mooie blokjes uit de paprika's en de uien. Steek een vleesrolletje, 2 blokjes ajuin en 2 blokjes paprika op spiesjes, haal door de olijfolie en bak op de grill.


Lamsenvelopjes

6 lamsrumpsteaks; 3 sneden gedroogde hesp; 1 rode paprika; 2 sjalotten; 2 teentjes look; 3 el olijfolie; 1/4 potje verse platte peterselie; 1 kl rozemarijn; 1 laurierblaadje

Snijd de paprika in blokjes, de ham in stukjes, snipper sjalotten, laurier en look en hak de peterselie fijn. Stoof de groenten aan in olijfolie en meng met de ham, laurier en peterselie. Kruid. Snijd de rumpsteaks in enveloppen en vul met het mengsel. Meng olie en rozemarijn en smeer op het vlees. Grill een vijftal minuten aan elke kant. Verdeel in twee voor het opdienen.


Oesterzwammenslade

3/4 kg oesterzwammen; 1/2 witte selder; 300 g rucola; 2 el olijfolie; 2 el boter; peper; zout

Snijd de oesterzwammen in reepjes en bak ze in een mengsel van boter en olijfolie. Snijd de selder in dunne plakjes. Meng alle ingrediënten en kruid met peper en zout. Geef er een mosterddressing bij.

Sap van 1 citroen, 15 cl olijfolie; 1 el mosterd; 1 potje magere yoghurt


Hamburgers

1 kg americain natuur; 50 g gesnipperde sjalot; 1 ei; 100 g ketchup; 80 g paneermeel; 4 g peper; 13 g zout; 7 g paprikapoeder; olijfolie

De sjalot glazig fruiten in wat olie. Laten afkoelen. Alle ingrediënten mengen en in porties verdelen. Hamburgers vormen. Zowel de hamburgers als de rooster insmeren met olijfolie en 5 minuten per kant bakken.


Tomatensaus

1,5 kg tomaten; 750 g gele paprika's; 150 g sjalot; 3 teentjes look; 1 pikante peper; olijfolie; zout

Pel en ontpit de tomaten en snijd in stukjes. Maak de paprika's schoon en snijd in blokjes. Snipper de look, sjalot en pikante peper. Stoof sjalot, look, pepertje en paprika aan in olie. Voeg de tomaten toe en laat garen. Breng op smaak met peper en zout.


Sla van aardappelen en groenten

2 kg vastkokende aardappelen; 2 venkelknollen; 2 rode uien; 2 bosjes radijzen; 3 eieren; 1 potje yoghurt; 6 el mayonaise; 1 kl mierikswortelroom; 1 blokje groentebouillon; 1/4 potje verse platte peterselie; peper; zout

Kook de aardappelen gaar in water met het bouillonblokje. Giet af, koel in koud water, pel en snijd in hapklare blokjes. Kook de eieren hard en koel onmiddellijk in koud water. Pel en snijd in blokjes. Snijd de radijzen en venkel in blokjes. Was de blaadjes van de radijzen. Snijd de uien in dunne ringen en hak de peterselie fijn. Meng mayonaise, yoghurt en mierikswortel en breng op smaak. Meng vervolgens alle ingrediënten dooreen.