Mannen aan 't Fornuis

februari 2010

Voor 16 personen
Flensjes met prei en geitenkaas

300 g zelfrijzende bloem; 3/4 l melk; 6 eieren; scheutje olie; 2 grote preien met veel wit; 300 g zachte geitenkaas zonder korst; peper; zout; nootmuskaat; bieslook; boter

Meng de bloem, melk, olie en eieren tot een pannenkoekendeeg. Bak hiermee 16 flensjes. Snipper de schoongemaakte prei en stoof gaar in een klontje boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Neem 32 mooie bieslookstengels en houd opzij. Snipper de rest en meng met de prei. Leg op elk flensje wat prei en wat kaas en vouw mooi op. Leg o peen ingevette bakplaat en plaats 5 minuten in een oven aan 200°C.


Cassoulet

1 kg witte bonen; 1,2 kg licht gezouten spek; 8 toulouseworsten (grof gemalen braadworsten); 8 gesnipperde tenen look; 4 niet-gerookte lookworsten; 8 poten confit de canard; 200 g gesnipperde ui; 1 kg tomaten in blokjes; 1,2 kg lamsbout; paneermeel; 4 laurierblaadjes; tijm; bonenkruid; peper; zout; stokbrood; boter

Week de bonen 24 uur in ruim water. Breng aan de kook met 4 takjes bonenkruid en laat 1 uur pruttelen. Breng het spek in ruim water aan de kook en laat 10 minuten koken. Giet af. Snijd eerst het vel af en snijd daarna in blokjes. Haal de eendepoten uit het vet. Bak het spek en de blokjes gesneden lamsbout in wat van het vet mooi bruin. Haal uit de pan en bak vervolgens de ui en de look. Voeg de tomaten hierbij. Roer een minuutje goed om en doe daarna over in een grote kookpot. Voeg hierbij de bonen, het spek, het lamsvlees, de tijm en laurier en net genoeg water om onder te zetten. Laat een uurtje sudderen en verwijder dan de laurier (en eventueel de takjes tijm en het bonenkruid). Bak ondertussen de worsten op een zacht vuur gaar in wat vet. Snijd in plakjes. Haal het vlees van de eendenpoten. Meng al het vlees met het bonenmengsel en doe in een grote, lage schotel (liefst van aardewerk), nadat je het spekvel op de bodem gelegd hebt. Bestrooi met paneermeel, doe er wat boet over en plaats 20 minuten in een oven aan 200°C. Dien heet op met stokbrood.


Irisch Coffee - recept van Jean-Pierre

sterke Mokka koffie of andere; Irish Whiskey (+/- 4 cl per "Irish Coffee"-glas; room met 40% vetgehalte (nog op te kloppen); fijne (witte) kristalsuiker

De room (zonder suiker) niet te hard opkloppen (lichtjes vloeibaar) - koud opgieten (dus in ijskast plaatsen).
Dessertlepel fijne witte suiker in het "Irish Coffee"-glas gieten
Whiskey opwarmen ... en flamberen (flamberen verbrandt echter de alcohol - dus het kan ook zonder flamberen)
De opgewarmde whiskey (heet) op de suiker gieten.
De vers gemaakte koffie op de whiskey gieten.
De koude slagroom over de bolle kant van een soeplepel op de koffie "bereiding" gieten.
Opdienen op een dessertbordje (zonder lepel - mag niet geroerd worden !)