Mannen aan 't Fornuis

September 2009

Voor 12 personen
Piperade

3 rode paprika's; 3 groene paprika's; 2 uien; 1 kg tomaten; 10 cl olijfolie; 3 tenen look; 1 straf pepertje; peper; zout; 12 eieren; 12 plakken rauwe hesp; stokbrood

Pel de paprika's en de tomaten. Haal het zaad uit de tomaten en hak ze grof. Snijd de paprika's in reepjes. Snipper de look en de uien. Fruit de ui. Voeg look, paprikareepjes en straf pepertje toe en fruit verder. Voeg tomaten, peper en zout toe en laat ? uurtje pruttelen. Kluts de eieren met peper en zout en giet bij de groenten. Laat al roerend garen. Snijd ondertussen de hesp klein, bak krokant en voeg daarna bij de rest. Dien op met stokbrood.


Lamskoteletten met Bohémienne

30 cl olijfolie; 2 kg aubergines; 2 kg tomaten; 6 tenen look; peper; zout; laurier; 10 cl melk; 2 doosjes ansjovis; 150 g parmezaan; 2 dubbele lamskoteletten per persoon

Snijd de aubergines in blokjes. Doe 10 cl olijfolie in een pan. Voeg de aubergines en 10 cl water toe en laat onder deksel 1 uur stoven. Roer af en toe. Pel de tomaten, haal de pitjes weg en snijd klein. Doe 10 cl olie in een pan, doe er de kleingesneden look bij en voeg de tomaten en de laurier toe. Laat inkoken tot het vocht verdampt is. Voeg de melk en de ansjovis toe en roer tot de ansjovis opgelost is. Verwijder de laurier en voeg bij de aubergines. Roer goed dooreen. Doe over in een braadslede en rasp er parmezaan over. Laat 20 minuten bakken à 200°C. Bak ondertussen de lamskoteletten in de rest van de olijfolie en dien samen op.


Le Nègre

300 g fondantchocolade; 300 g boter; 300 g suiker; 6 eieren; extra boter om in te vetten

Boter een taartvorm in. Smelt de chocolade. Voeg de boter toe en meng grondig dooreen met een spatel. Klop de eierdooiers wit met de helft van de suiker. Klop er het chocolademengsel door. Klop de eiwitten stijf en voeg de rest van de suiker toe terwijl je blijft kloppen. Spatel bij het chocolademengsel. Doe in de taartvorm en laat 40 minuten bakken à 200°C. Haal uit de oven, laat 10 minuten rusten en ontvorm.