Mannen aan 't Fornuis

April 2009

Voor 12 personen
Slaatje van scampi en ananas

2 kg middelgrote scampi; peper; zout; olijfolie; 5 cl azijn; 500 g slamengeling; 300 g wortelen; 200 g gemengde groentescheutjes; 1 verse ananas; 12 blaadjes brikdeeg; peterselie (grof gehakt)

Pel de scampi en bak in olijfolie. Kruid met peper en zout. Mix de azijn met 20 cl olijfolie en de peterselie tot vinaigrette. Rasp de wortel. Snijd de ananas in kleine stukjes. Meng alle groenten behalve de scheutjes met de ananas en de helft van de vinaigrette. Bak korfjes met het brikdeeg. Plaats op het bord en vul met de sla. Verdeel de scheutjes hierover. Plaats de scampi rond dit korfje. Versier met druppels vinaigrette.


Cannelloni

1kg lasagnevellen; olijfolie; 1 kg champignons; 250 g ui; 2 kg rundergehakt; zout; peper; nootmuskaat; 4 eierdooiers; 1 bosje peterselie, gehakt; 400 g mozzarellakaas

Saus: 3 tenen look; 2 blikken à 800 g tomatenstukjes; 1 potje verse basilicum; pilipili; zout; peper; versgeraspte parmezaankaas

Kook de lasagnevellen gaar en laat uitlekken. Snijd in vierkantjes. Snijd de champignons klein. Snipper de uien. Stoof de ui glazig in een pan met olie. Voeg het rundergehakt en de paddenstoelen toe. Bak het mengsel droog, kruid met zout, peper en nootmuskaat en laat afkoelen. Voeg de eierdooier en de peterselie toe en meng alles door elkaar. Verdeel de vulling over de deeglapjes. Voeg een staafje mozzarella toe en rol de plakjes deeg op tot buisjes. Het uiteinde van het deeg met water of eiwit op elkaar plakken. Bereid de saus. Snipper look en basilicum klein. Doe een scheutje olie in een pan, voeg de look en basilicum toe en laat kort stoven. Voeg het vlees van de tomaten en de pilipili toe. Laat de saus koken tot de gewenste dikte. Breng op smaak met zout en peper. Schik de cannelloni in een ingevette gratineerschotel, giet er de saus over, strooi er de kaas over en zet 20 minuten in een oven à 200 °C.


Fruitcrumble

1 blik peren; roomijs; 220 g bloem; 115 g koude boter; 100 g suiker; 50 g amandelpoeder

Snijd het fruit in stukken en schik in een ovenschotel. Meng de bloem, boter, suiker en amandelpoeder met de hand tot een kruimelige massa. Leg een flinke laag crumble op het fruit, en zet de schaal gedurende ongeveer 30 minuten in een oven van 180°C. Serveer lauwwarm of koud met het roomijs.