Mannen aan 't Fornuis - Februari 2009
Mannen aan 't Fornuis

Februari 2009

Voor 12 personen
Indiase erwtensoep

2 el olie; 50 g boter; 3 uien; 3 tenen look; 2 groene pepers; 2 el garam masala; 1 kg diepvrieserwten; 4 dl kokosmelk; zout; naanbroodjes Chutney: 50 g geraspte kokos; 3 pakjes koriander; 2 pakjes munt; 1 groene peper; 1 kl komijn; geraspte schil en sap van 2 limoenen; zout; 5 cl olie

Snipper de ui, look en pepers. Fruit 5 minuten in de olie en boter. Voeg de garam masala toe en fruit nog 5 minuten. Doe er de erwten en 4 l water bij. Breng aan de kook en laat gaarkoken. Voeg de kokosmelk toe en mix. Breng op smaak met zout, zeef de soep en houd warm. Rooster de komijn in een droge pan. Maak daarna de chutney door alle ingrediënten te mixen. Roer de chutney vlak voor het serveren door de soep. Snij de naanbroodjes in repen, warm ze even op in de oven en serveer bij de soep.


Lamsfilet in een kruidenjasje
  1. 12 lamsfilets; 300 g paneermeel; 75 g kruiden (rozemarijn, bonenkruid, tijm, marjolein); 6 eiwitten; peper; zout; olijfolie
  2. 4 grote aardappelen; 500 g champignons; 3 sjalotten; 1 teen look; 200 g gezouten spek; 1 bosje peterselie; 150 g geklaarde boter
  3. 400 g erwten; 4 eieren; 2 pakken (20 vellen) brikdeeg; boter; olie

  1. Bestrooi het vlees met peper en zout en kleur alle zijden in olijfolie. Meng de eiwitten met het paneermeel en de kruiden. Rol de filets erdoor. Bak het vlees verder gaar in de pan.
  2. Schaaf de aardappelen met de mandoline, zeer dunne plakken. Snijd de champignons, sjalot, look en spek zeer klein en bak gaar in boter. Meng er de gehakte peterselie onder. Leg wat mengsel tussen 2 aardappelplakjes als vulling en bak gaar in gelkaarde boter.
  3. Kook de erwten gaar. Giet af en pureer met de losgeklopte eieren. Bestrijk hiermee de vellen deeg. Vouw dubbel en nog eens dubbel. Bak gaar in boter en olie.

Witte chocolademousse

4 g gelatine; 1 l room; 1 vanillestokje; 600 g witte chocolade; 2 eierdooiers; 40 g suiker; aardbeien, frambozen of geraspte kokosnoot

Week de gelatine in koud water. Breng 80 cl room aan de kook met de opengesneden vanille. Neem van het vuur en voeg de chocolade en de gelatine toe. Roer tot de chocolade helemaal is gesmolten. Klop de dooiers met de suiker wit en meng met de chocolade. Laat afkoelen. Klop de rest van de room half op en spatel onder het chocolademengsel. Giet in glazen of potjes. Laat opstijven in de koelkast. Versier voor het opdienen met aardbeien, frambozen of geraspte kokosnoot.