Mannen aan 't Fornuis

Juni 2008

Voor 12 personen
Mixed grill met Italiaanse ovengroenten

2 aubergines; 3 courgettes; 3 rode paprika’s; 3 gele paprika’s; 1 kg kleine trostomaten; ½ kg rode ajuin; 1 bol look; 1 bos peterselie; tijm; peper; zout; olijfolie; 2 kg krielaardappelen; 2 côte à l’os; 12 varkensbrochettes; 12 merguez; 12 gemarineerde kippenvleugels

Aubergines, courgettes en paprika’s wassen en in blokjes snijden. De trostomaten wassen maar niet van de trossen halen. De ajuin pellen en in ringen snijden. De bol look wassen en overdwars halveren (de teentjes moeten doormidden gesneden zijn). De krielaardappelen wassen. Alles in een braadslede doen en er tijm, peper, zout, laurier en olijfolie aan toevoegen. Goed mengen en 1 uur in de oven plaatsen à 200 °C. Het vlees bakken of grillen (BBQ!). De peterselie fijnhakken en onder de groenten mengen. De côte à l’os in plakken snijden en het vlees en de groenten over de borden verdelen. Aanvallen!


Gevulde perziken

12 grote, rijpe perziken; 200 g makronen; 1 fles witte wijn; 100 g honing; sap van 1 citroen; 3 eiwitten; 100 g bloemsuiker; 100 g amandelpoeder; 50 g cacaopoeder

Breng water aan de kook, dompel er de perziken in, haal weer uit het water en breng over in ijskoud water. Pel. Halveer, verwijder de pit en hol iets verder uit. Verwarm wijn, citroensap en honing in een brede pot (alle perzikhelften moeten er naast elkaar in passen). Pocheer de perzikhelften hierin onder deksel op een laag vuur gedurende 5 minuten. Leg in een braadslede met de open kant naar boven en giet er wat pocheervocht omheen. Verkruimel de makronen. Klop het eiwit stijf met de bloemsuiker en vouw er de kruimels, amandel- en cacaopoeder door. Vul hiermee de perzikhelften. Bak 15 minuten à 200°C. Serveer lauwwarm.