Mannen aan 't Fornuis - Maart 2008
Mannen aan 't Fornuis

Maart 2008

Voor 12 personen
Kruidige gehakballetjes

1/2 kg varkensgehakt; 1 sjalot; 50 g wit brood zonder korsten; 1 ei; 1 kl gemalen komijn; 1 kl gemalen koriander; cayennepeper; zout; olijfolie

Snipper de sjalot en verkruimel het brood. Meng alle ingrediënten grondig en rol er balletjes van. Bak in olijfolie. Dien op in papieren vormpjes met een dipsausje (zie hieronder).


Raïta

1 pot volle joghurt (1/2 l); 1 bosje koriander; 1 bosje munt; peper; zout

Mix de koriander en munt onder de joghurt en breng op smaak met peper en zout.


Zuiderse varkensrollades

12 sneetjes varkensgebraad; 1 potje pesto; 1 potje ricotta; 6 halfgedroogde tomaten

Meng de ricotta met de pesto. Smeer er wat van op een sneetje gebraad, verdeel er wat tomaat over. Rol op, snijd in twee en steek vast met een prikkertje.


Gemarineerde lamskoteletten met ratatouille

3 enkele lamskoteletten per persoon; 1 el rozemarijn; 20 cl olijfolie; peper; zout; 2 tenen look

Pel de look en knijp door de knoflookpers. Meng er peper, zout en kruiden onder. Giet er de olijfolie over en meng goed. Strijk hiermee de lamskoteletten in en laat minstens 1 uur marineren in de koelkast. Grill of bak de koteletten.

1,5 kg ajuin; 1,5 kg aubergines; 1/2 kg rode, 1/2 kg groene en 1/2 kg gele paprika's; 2 grote blikken tomatenblokjes; 1 bolletje look; 1,5 kg courgettes; peper; zout; tijm; laurier; 25 cl olijfolie; 1 potje verse basilicum

Pel en snij de ajuin in grove stukken. Snijd aubergines, courgetten en paprika's in blokjes van 2 cm. Plet en pel de look. Fruit de ajuin in de helft van de olie zonder te laten kleuren. Voeg de paprika's, aubergines, look en tomaten toe en strooi er zout over. Breng al roerend aan de kook en blijf roeren tot de groenten hun sap beginnen afgeven. Voeg tijm, laurier en peper toe en laat 30 minuten pruttelen. Voeg de courgettes toe, meng en laat nog eens 30 minuten pruttelen. Haal de laurier weg en zeef de groenten boven een grote pot of pan. Laat dit vocht op een hoog vuur inkoken tot je een stroperige massa krijgt. Haal van het vuur, doe er de groenten en de rest van de olijfolie bij. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en doe bij de groenten. Meng alles nu grondig. Kan zowel warm als koud gegeten worden.


Brownies

400 g callets; 185 g witte chocolade; 400 g bruine suiker; 135 g gemengde noten; 200 g boter + extra om in te boteren; 150 g bloem; 4 eieren; 16 cl room

Rooster de noten en hak grof. Hak de witte chocolade grof. Doe de callets en de boter samen in een pan en smelt. Roer er dan de bruine suiker door. Laat iets afkoelen en meng er met een houten lepel achtereenvolgens de eieren, bloem, chocolade, room en nootjes onder. Boter een rechthoekige vorm in en giet er het deeg in. Bak 1 uur aan 150 °C (bedek na 40 minuten met aluminiumfolie). Lauw of koud opdienen.